Plantaardige tuin layout tips and tricks - epische tuinieren

Plantaardige Tuin Layout Tips And Tricks - Epische Tuinieren.

Epische Tuinieren is lezer-ondersteund. Wanneer je koopt via links op onze site, kunnen we verdienen een affiliate commissie.

Vroege lente is hier! De tijd is gekomen om uw moestuin lay-out te plannen. Als je nieuw bent in groente tuinieren, dont geïntimideerd. Terwijl er veel gaat in de planning en het creëren van een groentetuin, het gemakkelijk als je blijft georganiseerd.

Uw tuinindeling, zelfs na zijn volledig ontwikkelde, is niet permanent. De seizoenscycli stellen u in staat om het soort tuinieren dat u wilt doen aan te passen en te herdefiniëren. Er zijn langzame methoden, snelle methoden, en veel tussenliggende modi ook.

Een ding moet je ervoor zorgen dat de beste moestuin lay-out mogelijk is opwinding. Word opgewonden! Get inspirated, and youll have the momentum to get through some of the small horden that can comes as you tuin.

Houd je eerste inspiratie en missie in gedachten om opnieuw te bezoeken als de seizoenen doorgaan en je zult helemaal geen problemen hebben. Of dit nu je eerste tuin of een gevestigde tuin is een goed plan is nodig. Nu, laat in alles wat je nodig hebt om een mooie moestuin te creëren en onderhouden.

Kijk naar het gebied waarmee je moet werken om de beschikbaarheid van de zon en potentiële probleemgebieden te bepalen.

Hier zijn enkele van de eerste stappen in de planning van je moestuin. Idealiter duurt de planningsfase langer dan implementatie omdat er veel te overwegen is.

Voordat je een moestuin plant, besteed tijd aan het observeren van het gebied dat je wilt cultiveren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de ruimte is gericht, en wat voor soort permanente kenmerken zal uw tuinieren praktijk beïnvloeden. Een werf die toegang heeft tot zonlicht uit het zuiden op het noordelijk halfrond (en het noorden op het zuidelijke halfrond) is ideaal voor het kweken van een breed scala van planten. Grote bomen kunnen het zonlicht blokkeren en moeten worden erkend als je observeert. Let op het licht zal veranderen hoeken als het seizoen verandert ook.

Denk aan het temperatuurbereik van het gebied. Zijn er structuren die kunnen helpen schaduw planten in intense hitte? Zijn er deelschaduwvlekken naast volledig zonverlichte gebieden? Bedenk het algemene bereik van temperaturen in het seizoen uw planning voor voordat u beslissen over een van de bijzonderheden. U zult jezelf bedanken voor de voorbereiding later als de seizoensextremen ingesteld.

Overweeg de topografie van het gebied en de grootte van het gebied. Inclines en sloten veranderen de manier waarop water beweegt door uw tuin. Ze beïnvloeden ook de planten die u kiest om te groeien en de soorten bedden die u liever gebruikt. Gestileerde bedden kunnen een uitstekende optie zijn voor iemand met een stap-achtige hoogte in hun tuin. Een platte werf biedt veel design opties. U kunt een aantal opgravingen doen om hellingen en niveau gebieden te creëren.

De grond die bestaat in de werf kan moeten worden aangepast. Terwijl elke plant heeft verschillende bodemeisen, moet je misschien een basis grond die kan worden gewijzigd per plant te bouwen. Hier in Texas, zijn we gezegend met zware klei die niet goed drain. Daarom, de meeste tuinders kiezen voor het bouwen van bedden op de bodem, in plaats van tot in en wijzigen van de grond. Bekijk een grondkaart om te zien wat voor soort grond is in de aarde onder je voeten. Dan beslissen welk bed type werkt het beste voor u.

Als er seizoenen stikken vol neerslag, kunt u overwegen plannen voor het stroomgebied van het water. U kunt een idee hebben om bedden te bouwen die bijbehorende bijlagen hebben die planten beschermen tegen de intense kou, of misschien u geïnteresseerd bent in het toestaan van het seizoen om te dicteren hoe je tuiniert, het planten van regen-liefhebbende groenten in natte seizoenen, en het vermijden van teelt in extremen.

Een andere overweging is wilde dieren. Als je ergens woont waar herten, knaagdieren, vogels, insecten, en wilde katten beschouwen ze in uw plan ook. Netting en schermen kunnen uit alle soorten van wilde dieren te houden. De planten die u kiest kan afschrikken of aantrekken wilde dieren ook.

Een belangrijke vraag om jezelf af te vragen is, Waarom wil ik tuinieren? Door het begrijpen van uw inspiratie, en uw redenen voor het groeien, zult u beter worden geïnformeerd over hoe om te tuinen. Als een markttuin is uw doel, wilt u de meest efficiënte middelen tot uw beschikking gebruiken. Voor een permacultuur tuin, u zult veel langzamer bewegen en houden een gesloten systeem gaan om groenten te kweken. Als je gewoon wilt voedsel te kweken voor jezelf, kunt u meer ruimte om te experimenteren. Misschien ben je geïnspireerd door iemand anders ontwerp en je wilt opnemen dat in uw eigen tuin. Als je tuin, houd je reden handig als aanpassingen zijn gemaakt. Als tuinen zijn nieuw voor u, weet het geheel ok om klein te beginnen en werk je weg van daar. Misschien is het doel gewoon om een oogst te produceren. Misschien zijn om gewassen te produceren die genoeg overtollige productie om te verkopen.

Neem de tijd om na te denken over uw moestuin layout en schets uw plannen.

Zodra u het tuingebied observeerde, plan voor het planten. Hier zijn de belangrijkste manieren om te plannen voor het tuinieren groenten op lange termijn.

Met al uw observaties in gedachten, pak een potlood en papier en schets een ruwe tocht van de werf sans tuinieren apparatuur en planten. Dit geeft je een vogel oog blik op de ruimte als geheel. Uw tekening kan zo technisch of eenvoudig als je wilt. Voel je vrij om verhoging, zonlicht, water beweging, en permanente kenmerken zoals bomen en rotsen.

Nu dat je een goed gevoel van de ligging van het land, voeg uw gewenste ontwerp. Dit helpt u bepalen van het meest efficiënte gebruik van de gebieden in de tuin. Denk eerst aan de overkoepelende patronen van het ontwerp, en voeg dan details. De grotere elementen omvatten tuinbed soorten en hun plaatsing, evenals waar uw irrigatie bron en paden zijn. Inclusief de grotere delen van uw tuin plannen, zoals werkstations, irrigatie, en ingangen. Als uw tuinieren rond een vijver, trek die vijver in uw tuin ontwerp. Dan omvatten recreatieve ruimtes waar u misschien gazon meubels of banken. Denk na over waar uw compostbak of stapel zal worden geplaatst, en waar u uw tuingereedschap en bulkgrond zal opslaan.

Zodra u het ontwerp heeft ontwikkeld, rekening houden met welke planten u wilt groeien. Voor maximaal succes kiest u planten die u weet dat u graag eet. Ook, denk aan verschillende aanplant stijlen. Companion planten zorgt voor een ondersteunend systeem van groei, vooral in een kleine ruimte. Kleine ruimtes profiteren van stijlen zoals vierkante voet tuinieren, waar elk deel van de tuinbedden is gevuld met iets. Misschien is uw meest geïnteresseerd in de voorbereiding van de grond voor komende gewassen en zou willen beginnen met dekking oogsten. Intensieve aanplant is een andere manier om ruimte te besparen en uw opbrengst te verhogen, door het kweken van groenten dicht samen.

Overweeg wat elke plant nodig zal hebben, en waarom je elke plant wilt kweken. Een keukentuin zal idealiter een grote verscheidenheid aan verse producten hebben. Het verse voedsel omvat groenten en kruiden uit verschillende voedselgroepen, die manier uw verse maaltijden zijn gevarieerd en wenselijk. Een andere overweging, vooral als je wilt groeien vaste planten is wanneer de timing voor de vruchtwisseling en verdeling van planten zal plaatsvinden.

Weet wat elke plant nodig heeft in een tuinbed. Vining planten hebben ofwel veel horizontale ruimte nodig of een verticale ruimte zoals een trellis. Een zonnig dek kan niet hebben ruimte voor een volledig bed, maar je kunt nog steeds een overvloedige oogst uit een kleine container tuin. Sommige planten hebben heuvels nodig om voldoende te groeien, en sommige hebben een microklimaat nodig. In uw plan, omvatten die functies naast uw planten. Een belangrijk deel van de plantaardige tuin plannen is timing. Wanneer kunt u beginnen met het zaad voor planten in uw eetbare tuin? Alternatief, misschien wilt u groeien een eetbare tuin vanaf begint u gekocht. Kleinere planten zullen schaduw ontvangen van de blootstelling aan de zon aan de andere kant van een grotere plant.

Tot slot, trek in uw irrigatieplannen. Als u wilt water omhoog bedden met een slang, trek in het water bron in uw moestuin plannen. Als je vierkante voet tuinieren, overwegen een rooster besproeiing systeem. Als u werkt met vaste planten in een kleine tuin lay-out, een eenvoudige.

Nu je het begin van je moestuinplannen op zijn plaats hebt, kun je nadenken over hoe je in de komende seizoenen groenteplanten kunt kweken. Dit voedt je rechtstreeks met toekomstige tuinindelingen. Weten wat je moet planten na het planten van dit seizoen zal je helpen de meest effectieve lay-out te maken.

Wanneer het tijd is om je plannen uit te voeren, neem dan de eerste keer de tijd om het goed te doen.

Zodra je een plan hebt voor het ontwikkelen van een mooie tuin vol verse groenten, zijn tijd om het op te zetten! Hier, goed bedek elke stap van het bedekken van elke vierkante voet van uw tuin met verse groenten, bloemen en kruiden.

zorg ervoor dat deze zal komen op het juiste moment voor de uitvoering van uw tuin ontwerp. Bestel zaden die u nodig hebt voor het groeiseizoen. Sommige zaadleveranciers lopen uit de meeste groenten snel vooral populaire tuin groenten. Het kan het beste zijn om te pakken bestellen die wanneer u besluit dat u ze wilt groeien. Of u kunt kopen begint bij een nabijgelegen kwekerij. Denk aan de instrumenten die je nodig hebt om elk verhoogd bed op te zetten.

Bereken de hoeveelheid organische stof die je nodig hebt. En denk na over wat voor soorten meststoffen je nodig hebt.

Of je werkt met verhoogde bedden, containers, of in-grondbedden, markeer de tuin gebied voordat je alles instellen. Dit kan zo eenvoudig zijn als het ruimen van de tuin grond, het verwijderen van onkruid, dan het markeren van waar uw verhoogde bedden zullen gaan met staken of met een schop. Als je groenten en bloemen die volledige zon nodig hebben, overwegen snoeibomen en struiken die de zon kunnen blokkeren. Dit is vooral belangrijk als je werkt met tuinen gericht op de noordkant van een huis omdat de hoek van de zon biedt minder zon dan de zuidkant. Als je werkt in de grond, gelden alle behandelingen die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat uw tuin wordt aangevallen door plagen. Dan ordenen al uw materialen, en breken elke taak die je nodig hebt om te bereiken voor het planten, plannen van dag tot dag.

Bereid het verhoogde bed of in-grondbedden, of containers voor kleine tuinen. Bouw de bedden en plaats ze, vul ze. Als u werken in de grond, tot in een diepte van 12 inch. Dan pas de grond met de juiste hoeveelheden organische materialen en bodemcomponenten. Als u wilt groenten, kruiden en bloemen die bepaalde soorten meststoffen nodig hebben, ofwel houden af tot het planten of wijzigen van de grond als je de bedden te ontwikkelen. Dan voeg extensies zoals hekwerk, een trellis, en vierkante markeerders.

Voordat u uw groenten geplant, installeer uw irrigatie. Als je veggies kweken in rijen, water uw gewassen met druppelbesproeiing. Een van de tips die we besproken voor deze sectie is het ontwerpen van de irrigatie om ervoor te zorgen dat u een gezonde voorjaar of herfst oogst. Als de tuingroenten sprinkler koppen nodig hebben, krijg die bij elkaar. Sommige irrigatie ontwerpen vereisen installatie in tuinen voordat de bedden worden gebouwd of gevuld. Houd dat in gedachten in uw planning proces. Dit is ook een geweldige tijd om uw compostbak, werkstations, en gereedschap schuur als je nog niet gedaan. Zoek een plek om elk zaad pakket, gereedschap en starter pot op te slaan. Ook, denk aan opslag voor insecten tegen ongedierte, en verschillende ziekte remedies en preventies.

Misschien is het beste deel van het plannen van tuinen het planten van groenten. Plant groenten met andere groenten, of plant ze naast bloemen en kruiden die u helpen vangen en bestrijding van ongedierte in de tuin. Metgezellen planten past recht in een geïntegreerde plaag beheer strategie. Als je gaat voor een keukentuin, overwegen metgezel planten in een vierkante voet tuin. Als uw tuin is dicht bij het huis, denk dan aan metgezel planten in kleine containers in de buurt van deuren en ramen. Denk dan na over hoe je zult zorgen voor de tuin. Maak kennis met de planten en de schepsels in uw tuin. De meeste van alles, geniet van wat je hebt gemaakt.

Hier zijn een paar basis tuinindelingen en een beetje uitleg voor elk. De eerste van deze ontwerpen voor tuinen is heel eenvoudig. Dan de complexiteit van de tuinen rangschikt omhoog als ze gaan.

Het leggen van een enkel bed kan een geweldige manier zijn om te beginnen.

Hier is een eenvoudig plan gericht op slechts een verhoogd bed. Dit is een geweldige manier voor een nieuwe tuinman om te beginnen met een bed en uit te breiden. Het is ook geweldig voor tuiniers die willen binnen te komen op een aspect van de tuin gebied.

Bij het bouwen van een structuur voor de bescherming van het weer, plan dat ook uit.

Dit plan is gericht op een frame toegevoegd aan een verhoogd bed om tuinieren in de winter toe te staan. Het bevat een lijst van materialen die je nodig hebt, die je kunt doorkruisen als je gaat. Metingen en een ruwe tekening zijn alles wat je nodig hebt om toe te voegen aan uw bedden.

De volledige tuinindeling toont alles wat er in de werken.

Hier is een voorbeeld van een ruwe schets van een volledige beplanting voor de lente. Het omvat alle aspecten van de werf en waar elke plant zal gaan. De schets overweegt de zonnen oriëntatie, en hoe de tuin wordt verhoogd. Ontwerpen kunnen zelfs meer technisch zijn en gemaakt in uw favoriete ontwerp programma op een computer als pen en papier arent uw stijlen.

if (mobile) { // Mobile version

let children = $(". entry-content > p");

let ad_div = $(html_mobile);

$(children[0]). trigger("eg_ship_bed_load," {

article_element: children[1],

ad_div: ad_div

else { // Desktop version

let children = $(". entry-content > *");

let ad_div = $(html_desktop);

$(children[4]). trigger("eg_ship_bed_load," {

article_element: children[4],

ad_div: ad_div

})(jQuery).

Crown Gall: Lelijke Bumps On Shrubs And Trees.

Ik creëerde Epic Gardening om te helpen leren.

hoe om het even wat te groeien, ongeacht waar ze leven in de wereld.

Epic Gardening is lezer-ondersteund. Wanneer je koopt via links op onze site, kunnen we een affiliate commissie verdienen. Als Amazon Associate, verdienen we uit kwalificerende aankopen.

Dit kunnen wij alleen doen omdat wij volledig achter de kwaliteit staan van onze planten.

Tijdens ons verblijf misschien wel iets te warm zelfs :-).

(CP271) Oleander, Don't Break My Fall - 2003 DJ CD. Neem contact op met de winkel om zeker te weten dat dit product op voorraad is. Het klimaat is zachter in Italië - toch een stuk zuidelijker dan waar wij zitten. Roze Oleander (Nerium oleander) | Directplant.

Nerium oleander op stam wit hoogte inclusief pot 50-60cm mediterrane planten haagplanten heijnen haagplanten heijnen is een famili.

Check regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is en geef. Nerium oleander struik rose hoogte inclusief pot 50-60cm mediterrane planten haagplanten heijnen haagplanten heijnen is een famili. De ideale plaats voor deze struik is aan de rand van de vijver, naast planten met grote bladeren of zet de plant op een bord met water. Promo Advance CD Single 3 Track Oleander - Live At The Filmore Fully Tested DD.

Met de vorst van afgelopen winter - bovenop de natte grond - zouden de oleanders veel schade hebben opgelopen.

We zijn blij dat je een review wilt schrijven. Kanzian am Klopeiner See, Oostenrijk | Zoover. Bolcatalpa (Catalpa bignonioides 'Nana') H 200 cm. Zij zijn goed op de hoogte van alle bezienswaardigheden en hebben zonodig ook veel tips. En de omgeving biedt veel mogelijkheden om naast het heerlijke strand ook wat te ondernemen. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser. - February Son by Oleander (CD, Jan-2000, Universal Distribution). Alle delen van deze plant zijn giftig. Als je seizoensbloemen afwisselt met.

Alles over de Oleander (Nerium oleander) D 20 H 80 cm.

Nerium oleander struik rood hoogte inclusief pot 50-60cm mediterrane planten haagplanten heijnen haagplanten heijnen is een famili.

OLEANDER "February Son" CD ©1999 11 Grunge Rock Songs ♫ Good Condition. OLEANDER FEBRUARY SON 1998 SEALED BMG RECORD CLUB EDITION NEW CD. Zet of plant de oleander ook op een beschutte plek uit de koude wind. Daarnaast zijn de bezorgkosten 14. White Oleander Original Motion Picture Soundtrack CD. Op elke plant in pot, besteld bij Directplant, zit 2 maanden groeigarantie. Bij aanvullende informatie staan de bloeikleuren wit en roze, maar ik ben echt op zoek naar een roze versie. Oleander bestellen doet u eenvoudig online!. Ontvang een mailtje wanneer jouw vraag is beantwoord!.

See each listing for international shipping options and costs.

TX A Row of Oleanders Galveston Postcard J15. - February Son by Oleander (CD, Jan-2000, Universal Distribution). OLEANDER Halo w/ STRIPPED DOWN ELECTRIC VERSION & EDIT PROMO DJ CD single 2001. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.

blijft je tuin het hele jaar door groen.

Gasthof Oleander doet haar naam eer aan.  is een bijzonder mooie halfstam boom. Marktplaats is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit het gebruik van deze site, dan wel uit fouten of ontbrekende functionaliteiten op deze site. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de voorkeursdatum, maar hierin kan in sommige gevallen worden afgeweken. Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten. Snoei de Nerium alleen als deze echt te groot wordt. Mijn schoonmoeder wil graag voor haar zestigste verjaardag een roze oleander voor in de tuin, het liefste zonder pot. Nerium Oleander struik rose hoogte inclusief pot 100-120cm.

En munt-, tijm- en rozemarijnstruiken zijn makkelijk te onderhouden, ook in de winter.

Oleander : February Son Rock 1 Disc CD✨SEALED✨. BLOG: Waarom je huisdier goed is voor je gezondheid. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser. VAN GOGH Oleanders Giclee Fine Art Canvas Print. Zet hem daarop de meest zonnige plek en zorg voor voldoende water. Potgekweekt en goed doorgeworteld. De Oleander is niet geschikt als kamerplant.

Veelgestelde vragen

  • Wat kost oleander kopen

OLEANDER Rare 3 TRK SAMPLER 2003 Card Sleeve UK Made PROMO Radio DJ CD single.

Uw planten worden pas bij de kwekers verzameld, nadat uw bestelling is geplaatst, daarna worden ze bij een ophaalpunt bezorgd.

Deze struik is geliefd om de rijke, lange bloei en grote verscheidenheid aan kleur en is in elke tuin en op elk balkon goed op haar plek. De Oleander kan slechts enkele graden vorst verdragen. Ik hoop dat ik er lang van kan genieten. Vintage 1950s HOUSTON, Postcard OLEANDER COURTS Highway 90 Roadside Linen Unused.

CD Lot - U Pick ($3 flat rate shipping on any quantity).

Nerium oleander struik rose hoogte inclusief pot 100-120cm mediterrane planten haagplanten heijnen haagplanten heijnen is een fami. heeft een roze oleander veel water nodig, en mag kan hij veel zon hebben. NEW & SEALED ** White Oleander DVD (2004) Michelle Pfeiffer, FREE P&P. De rust en ontspannen sfeer,aangevuld met een perfekte accommodatie etc. Mis niet langer onze activiteiten, speciale aanbiedingen en inspirerende tips, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! Lees alles over wat wij met jouw gegevens doen in onze. LOT Of 5 90's Alternative/Indie Rock CDs Train, Oleander, Barenaked Ladies. OLEANDER ~ UNWIND ~ 2001 UNIVERSAL ~ Brand New ~ CD Sealed. Daar waar deze struik vaak in warme landen in de volle grond geplant worden, is het verstandig om Oleander in Nederland in een grote pot te planten zodat deze struik in de winter naar binnen kan. Nerium oleander struik rood wit hoogte inclusief pot 80-100cm mediterrane planten haagplanten heijnen haagplanten heijnen is een f.

Vraag door: van der aa op 19 jul.

Zorg ervoor dat Oleander voldoende water en voeding krijgt. We zijn gewend om voor plantinspiratie naar een tuincentrum te gaan, maar een grotere plantenzaak dan het internet is er niet. Wijs deze echter niet gelijk af: houd ze in een pot en verhuis ze in de wintermaanden naar binnen. Biologische Krulpeterselie (Petroselium crispum) D 12 H 15 cm. - OLEANDER FEBRUARY SON 1998 SEALED BMG RECORD CLUB EDITION NEW CD.

SKYLAR GUDASZ Oleander CD digipak singer-songwriter Daniel 13 Chris Stamey.

Snoeit u in het voorjaar dan is er wel kans dat de plant minder bloeit. WHOLE KARVA INDRAJAU BITTER OLEANDER HOLARRHENA PUBESCENS, FREE SHIP. Nerium oleander struik rose hoogte inclusief pot 70-80cm mediterrane planten haagplanten heijnen haagplanten heijnen is een famili. JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.

Informeer mij wanneer dit product weer op voorraad is.

Draag daarom altijd handschoenen als je met deze plant aan de gang gaat.

Te koop oleander nerium struiken. Biologische Krulpeterselie (Petroselium crispum) D 12 H 15 cm. Ga naar het begin van de afbeeldingen-gallerij. hebben ons verblijf onvergetelijk gemaakt. February Son by Oleander (CD, Jan-2000, Universal Distribution). - Joyride * by Oleander (CD, Mar-2003, Sanctuary (USA)). Biologische Platte Peterselie (Petroselium ) D 12 H 15 cm. VAN GOGH Oleanders UNSTRECHED UNFRAMED CANVAS. In het najaar zal deze kuipplant 'bonen' maken met pluizig zaad.

Joyride * by Oleander (CD, Mar-2003, Sanctuary (USA)).

Deze geliefde kuipplant kan slecht tegen vorst, laat hem dus. JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Nerium oleander struik rood wit rose hoogte inclusief pot 100-120cm mediterrane planten haagplanten heijnen haagplanten heijnen is. - White Oleander Original Motion Picture Soundtrack CD. Ik ben al jaren gek op de oleander ook omdat ik ze tijdens vakantie in Frankrijk en Spanje veel zie, maar dit is de eerste die nu in mijn achtertuin staat. Geoching, wielrennen, wandelen wat je ook wilt, ze zijn op de hoogte en helpen je op weg.

Planten in pot kunt u het hele jaar door in de tuin zetten.

Op het terras is deze plant een echte blikvanger die meteen aan zonnige vakanties doet denken. Moestuinbak maken voor de Makkelijke Moestuin. Florida White Oleanders, Chrome Florida Postcard. De sierlijke en heerlijk geurende schermbloemen van deze struik zijn een lust voor het oog én de neus. Van Portugal tot Iran, van Zuid- Frankrijk tot Zuidwest-China: de kans is groot dat je deze struik tijdens je vakantie al eens hebt bewonderd.

Ga naar volgend artikel

Of ga een palmboom kopen bij Teeninga Palmen

Of ga een bananenplant kopen of een Yucca Kopen